Annons:
Etiketthantverket
Läst 75236 ggr
Casiopeia
2009-08-07, 14:32

Amigurumi for dummies

Tillhör du kanske dom som sitter där hemma och tänker att "- jo visst, amigurumis är både söta och ser roliga ut att göra - men virkning är verkligen inte min grej"?

Kanske mins du med en rysning av fasa syslöjdslektionerna från mellanstadiet där du under frökens stränga förmaningar tvingades skapa missfoster till grytlappar? Eller tillhör du bara dom som tycker virkbeskrivningar ser ut som rena grekiskan och är livrädd för att göra fel?
Lugn- här är en liten guide som hjälper dig att överkomma garnfobin och sätta igång.

illustration: stina jarenskog

Steg ett: Jag kan virka, jag är inte rädd.

En del drar sig för att lära sig nya saker eller uttrycka sig kreativt enbart för att de är rädda att "misslyckas". Det är väldigt sorgligt eftersom alla är barn i början, och hela poängen med att virka amigurumis är att göra det för att det är roligt och att resultatet inte behöver fylla någon funktion. Att virka ska vara kul, kreativt och kravlöst! Att skaffa sig en grundutrustning är billigt, en virknål och ett nystan bomullsgarn går på under femtiolappen och Internet är fullt med gratis mönster. Med andra ord behöver du inte kasta en förmögenhet i sjön om du skulle komma fram till att du inte är någon virkare trots allt. En annan fördel med amigurumis är att om projektet inte blir som man tänkt sig är det bara att repa upp och börja om. Garnet går att återanvända flera gånger. Så vad har du att förlora egentligen?

Steg två: Skaffa dig förutsättningarna

För att virka amigurumis behöver du fyra saker: Verktyg, material, inspiration och tid.

Först den praktiska biten - titta in i en trevlig handarbetsbutik och införskaffa dig en virknål och garn. Till amigurumis brukar en virknål mellan 3 till 5mm vara lagom, men det är mycket en smaksak och beror främst på hur tjockt garn du använder. Ju mindre nål och tunnare garn, desto finare blir maskorna. På garnnystanet står det ofta vilken nål som är lämplig, och i vissa mönster står nål och garntjocklek angivet. Är du osäker så fråga i butiken efter en nål och ett garn som passar ihop. Det finns virknålar i olika material, från plast och metall till trä och det är helt en smakfråga vad man föredrar. Om du virkar mycket finns det särskilda ergonomiska virknålar som är snällare för händerna. När det kommer till att välja garn går det mesta bra, men ett inte för tjockt bomulls- eller syntetgarn fungerar fint. Undvik garner som är väldigt trådiga eller effektgarner med fluff och ludd i början - det kan vara svårt att se maskorna i dom, och det är lätt att nålen trasslar in sig. Med nål och garn är du en bra bit på väg, men inget mjukt djur är komplett utan stoppning. På hobby och typgaffärer kan man köpa färdig polyestervadd, men vanlig bomull eller en slaktad kudde går också bra. Några andra tillbehör som kan vara bra att ha hemma är en liten vass sax, säkerhetsnålar, en stoppnål (synål med stor ögla för garn) och kanske några knappar eller ögon som du kan dekorera din amigurumi med. Filttyg och ett bra textillim är inte heller dumt att ha till dekoreringsfasen.

Sedan kommer vi till de två sistnämnda förutsättningarna för amigurumi-virkare, nämligen inspiration och tid. Här handlar det mest om att våga öppna dammluckorna till den där barnsliga skaparglädjen som alla bär inom sig och att tillåta sig själv att sitta i lugn och ro och bara göra något onödigt och kul. Alla behöver lite jag-tid men i vårt stressade samhälle är det inte alltid det hinns med. Att virka är avkopplande och nästan lite meditativt, och även om inga vetenskapliga studier gjorts på saken vad jag vet, så är jag säker på att det måste vara väldigt hälsosamt. Sjunk ner i din favoritfotölj, slå upp en kopp te, sätt på lite skön musik eller varför inte en spännande ljudbok, släpp alla krav och bara mys med din virkning. Om du ändå anser att du inte hinner så kom ihåg att en virkning inte tar stor plats och lätt kan plockas fram på bussen, lunchrasten, på picknickfilten eller framför tv:n på kvällen. Varför inte byta ut boken på nattduksbordet mot en virkning att söva sig med vakna kvällar? Vet du inte vad du ska göra så googla på amigurumis på nätet och du hittar en massa inspirerande bilder som kan få det att klia i fingrarna på vem som helst. Kanske du inspireras av något i din närhet, ditt söta husdjur, en rolig seriefigur eller några söta bakelser i fönstret till bageriet…

illustration: Stina Jarenskog

Steg tre: Vad ska jag göra?

Den vane virkaren som är införstådd med amigurumiprincipen kan lätt virka sina filurer på fri hand, men för den som är ny på området eller helt enkelt inte har fantasi så det räcker så är det en fördel att utgå från ett mönster. Gratis amigurumimönster på nätet är inte svåra att hitta, men många är skrivna på engelska och är ganska avancerade för den som är ovan. Då är det bättre att titta i en bok (t.ex. virka amigurumi av Mia Bengtsson) och börja med de första, enklaste mönstren. Ett annat bra, enkelt och gratis mönster på svenska finns på Made By You och är en liten söt filur som går relativt snabbt att virka och är bra att öva på. Om man vill kan man dessutom modifiera den och göra den mer personlig med olika färger, ansiktsuttryck, hår eller kanske ett par djuröron på huvudet sen när man är mer varm i kläderna. Välj ett roligt projekt först så är du motiverad att lära dig hantverket sen.

Steg fyra: Lär dig grunderna

Nu är du redo att ta upp nål och garn och börja göra maskor. De flesta amigurumis består av tre sorters grundläggande maskor som är lätta att göra. Luftmaska (som man alltid börjar med), fast maska (som figuren till största delen består av) och smygmaska (som man avslutar med). Det är inte svårt att lära sig och när man väl fått kläm på dom kommer det gå som en dans. I virkböcker som du kan köpa eller låna på biblioteket brukar det finnas utförliga bilder och beskrivningar, men du kan lika gärna hitta bra förklaring ar på Internet. Jag rekommenderar att du tittar på Drops virkskola
En annan fantastisk resurs är youtube där man kan se filmsnuttar på hur de olika maskorna görs, vilket ger en annan dimension än dom tecknade stillbilderna . Här är några exempel på instruktionsvideor på engelska:
Luftmaska (Chain)
Fast maska (single crochet)
Smygmaska (slip stitch)

Om du nu suttit och övat och ändå inte fått till det finns det ytterligare en underskattad resurs att ta till. De flesta handarbetsbiträden brukar nämligen vara både duktiga och hjälpsamma så ta med dig din virkning till närmaste garnbutik och förklara att du är nybörjare och behöver hjälp med att komma igång. Ofta är de bara glada över att få lära upp en blivande storkund, så ber man snällt och viftar lite med ögonfransarna kan man få en förstaklassig virklektion över disken alldeles gratis.

Steg fem: förstå mönstret

De vanligaste maskorna förkortas enligt följande: lm = luftmaska, fm= fast maska och sm = smygmaska. Alla dessa förkortningar kan få ett virkmönster att se ut som ett komplicerat krypterat spionmeddelande, men när man väl lärt sig vad dom står för är det inte så krångligt som det ser ut. Nästan alla amigurumis virkas som en spiral där ändarna överlappar varandra och mönstret är uppbyggt så finurligt att det står exakt vad du ska virka för något på varje varv, det är bara att läsa och lyda. I slutet på varje rad står det inom parantes hur många maskor varvet bör innehålla om du gjort rätt, så du kan räkna och kontrollera om du är osäker. Om något står inom asterixer (*) betyder det att du bara ska upprepa tills varvet är slut. För att forma din amigurumi kan du antingen öka eller minska antalet maskor på ett varv, du ökar genom att virka två fasta maskor i samma hål, och du minskar genom att helt enkelt hoppa över en maska. (det finns andra sätt att minska på också, men detta är det lättaste). Bocka av varje avklarat varv med en penna på mönstret så tappar du inte bort dig. Att hålla reda på vart varvet börjar och slutar är viktigt, så märk ut början på varvet med en liten garnbit i avvikande färg eller en säkerhetsnål som du flyttar för varje nytt varv.

Steg sex: Kör hårt!

Nu har du inga ursäkter längre, utan det är dags att ta en djupdykning i amigurumiträsket! Under tiden kommer du vilja lära dig nya tekniker och maskor, men ta en sak i taget och drabbas inte av prestationsångest. Kom ihåg- vi gör det här för att det är roligt!
Lycka till!

~ medarbetare på amigurumi och vegan ~

 

Annons:
Aviendha
2009-08-19, 16:10
#1

Åh, jag ska tametusan ge mig på detta en vacker dag! Jag har hållit i en virknål först, och vem kan inte bli tokfrälst i dessa söta små saker! =)

TottsiGirl
2009-08-19, 16:14
#2

#2 Vi får ha en kombinerad iller och virkarträff i Skara :P Lava och C/o hjälper säkert gärna till hehe

Yesterday is history, tomorrow is a mystery, but today is a gift. That is why it is called the "present."

Aviendha
2009-08-19, 16:16
#3

#2 Jaaa! Tror du vi kan släpa in Hanna i det hela? Hon är ju pysselbenägen med ;) Förvänta dig mycket pust, stön och skratt från min sida ;)

TottsiGirl
2009-08-19, 16:18
#4

#3 Självklart!! Hanna kan få vara virkledare hon kan ju virka redan :) Kan hon lära oss att virka illrar som är icke rymningsbenägna och toatränade! :) Skulle man bara hittat en liten ljudlåda som man kunde lägga i magen på dom som sa gnök när man klämde lite hehehe

Yesterday is history, tomorrow is a mystery, but today is a gift. That is why it is called the "present."

Aviendha
2009-08-19, 16:23
#5

#4 Sweet, det låter ju som en plan! :)
Hahahaha! En ljudlåda med "gnök" hade varit sååå bra!

[YlvaP]
2009-08-19, 18:57
#6

En jättebra artikel. Skrattande

Annons:
chocomian
2009-08-20, 20:22
#7

Jag blir galen! X( suttit här nu i över 1 tim och försökt mig på det.. visst, kunde göra ett körsbär som någon laddat upp beskrining på hur man gör via youtube, men jag vill ju ÖKA själva ringen men förstår ingenting alls och snurrar omkring i huvudet :'( sedan ser man knappt VART de stoppar in EXAKT nålen i "ringen" -_-

Casiopeia
2009-08-20, 20:27
#8

#7 För att öka så gör du två fasta maskor i samma maska (maskorna är de små bågarna som blir när du virkar) Vanligtvis gör du ju bara en i varje, men gör du två i samma kommer ringen bli större och hoppar du över en blir den mindre. Vilket mönster utgår du ifrån?

~ medarbetare på amigurumi och vegan ~

 

chocomian
2009-08-20, 22:24
#9

#8 Ah då kanske jag hänger med nu, tack! ska försöka när humöret lugnat ner sig XD

Äh, det var ett från youtube, någon gul sak som skulle bli rund och sedan till något.

Det blev ingen körsbär här inte… utan en ledsen gubbe med borstat hår -_-

Hayley
2009-08-20, 22:34
#10

#9 åååh vad söt!!!

Casiopeia
2009-08-21, 00:43
#11

#9 mycket sötare än ett körsbär!!

Men ett tips när du är nybörjare är att utgå från ett riktigt mönster som du kan skriva ut och följa- att bara försöka göra fritt efter hur de gör på film är mycket svårare. Däremot kan youtubeklippen vara väldigt praktiska som komplement.

Här hittade jag ett gratis mönster på ett par körsbär.

Kolla in den här artikeln om du behöver hjälp att översätta mönstret.

Är det fortfarande oklart hur du ska göra för att göra en maska så sök på youtube efter t.ex "How to make a half double crochet" eller "increase a crochet stitch".

Med andra ord, det är lättare om du börjar i rätt ände- mönster först, instruktioner på youtube sen. Ofta är mönstrena rätt självförklarande :-)

~ medarbetare på amigurumi och vegan ~

 

chocomian
2009-08-21, 01:10
#12

#11 Hehe tack ^^,

Dock förstår jag inte vad jag gör för fel…

Först gör jag ju grunden 2 lm, sedan 6 st fm tror jag det heter, sedan ska man göra 12 st fm?

Men när jag kommit så långt och ska fortsätta, då kan jag knappt sticka igenom virknålen för hela formen på saken har liksom minskat helt skumt.. pecis som att jag inte kan bygga mina saker utåt, allt går bara inåt och uppåt :(

Paerlugglan
2009-08-22, 10:26
#13

Den lilla gubben blev ju ursöt, med sin lilla uppåtstående hårtott.

Medarbetare på Smyckestillverkning

Nytt Alias: Pugglis Skrattande

Annons:
Abico
2009-10-29, 01:46
#14

Nu har jag suttit här i flera timmar, repat upp och börjat om från början minst tjugo gånger. Men nu börjar jag få grepp om det och jag kan inte lägga den ifrån mig "Bara ett varv till" ;)

Hanna 

[Saannis]
2009-10-29, 10:10
#15

Det viktigaste som nybörjare är att hela tiden peppa sig själv, tro och tålamod och inte ge upp :)

Jag tror att det är grunden/nyckeln till att man lyckas med sin amigurumi!

Anfa
2009-11-01, 14:40
#16

"Filuren" ser ut som barbapappa :D

Perly
2010-01-19, 18:04
#17

#12

Vet inte om du redan löst det men som jag förstår mönstret så ska du öka från 6m till 12m det varvet, alltså 2maskor i varje maska .:)

-matilda

Kallblodet.blogspot.com

Alltid Oavsett

Loveradio
2011-09-29, 00:21
#18

Åh vad kul det verkar! Aldrig hört talas om amigurumi! Och vilka söta figurer i headern, blir att införskaffa virknål direkt och och börja virka en amigurumi. Var flera år sen jag virkade sist, men jag minns att jag tyckte det var kul :) Vill göra en panda!

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

[Birgitta Nyman]
2011-09-29, 12:39
#19

Det är kul. (dammtussarna växer) roligare att virka Var har du hittat bilden? Mönstret??

Loveradio
2011-09-29, 22:45
#20

#19 Länk :)

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

Annons:
[Birgitta Nyman]
2011-09-29, 22:57
#21

Tack snälla Den sötaste pandan jag sett

Virkbärta
2011-11-05, 13:21
#22

Hej.

Jag är ny inom virkning och har nyligen upptäkt njutningen med detta handarbete;)  Herregud…det är en helt egen värld ju!

Jag har klarat av min första Amigurumi-Anka som jag blev nöjd med men nu ska jag göra en annan krabat och har fastnat i mönster-beskrivningen.
Såhär står det i mönstret: Varv 7: (1fm, 2i1) x 8, (2tills) x 4 = 28

Jag förstår båda handlingarna MEN ,  menas det att jag ska virka (1fm,2i1) x8 först och när jag gjort alla dom 8 så ska jag minska (2tills) x4?
Eller är det meningen man ska minska 4ggr fördelat över varvet?

Jag har ett huvud som har så svårt att läsa mej till saker ibland så ibland kan minsta fångrej bli tvärstopp.   Jag provade ialla fall det senare alternativet men det stämde inte sedan med maskantalet.

Finns det någon vänlig själ som kan förklara som till ett barn??Flört

Chalin3
2011-11-05, 13:43
#23

Du ska göra så som i ditt första alternativ, första1fm 2i1 8 ggr och sedan minska 4 ggr.. Det gör att man får fram en speciell form på delen, som tex en fot. man ökar framtill och minskar i motsatt ände.

Virkbärta
2011-11-05, 14:15
#24

Ah bra, Tack snälla för bra förklaring.

MizzLund
2012-07-15, 19:46
#25

Mina antal maskor räcker inte till denna förklaring på benet…

https://docs.google.com/file/d/197B4j9sFYPxyza7mrfrFumR1D6rsQ_XEpA-mDCqbE7Dy8l02pN5NhbLBXdvB/edit?hl=en&authkey=CNHlifQB&pli=1

någon som skulle kunna förklara???

lilla-icka
2012-07-15, 20:04
#26

Vart på benet är det som det fattas för dig. Jag ser inget fel i beskrivningen iaf.

Häls. lilla-icka - Medarbetare på Amigurumi

& Bloggare på VirknålensHemlighet

skepparen
2012-07-15, 20:26
#27

Den kaninen har jag virkat och hittade inget fel. Maskorna stämnde och den blev lika fin som orginalet, om jag får säga det själv.

Annons:
MizzLund
2012-07-21, 12:11
#28

Jag fick till det, jag gjorde lite fel XD

karro1999
2012-09-09, 16:23
#29

jag kan inte göra en startcirkel

[nadvard]
2012-09-09, 17:47
karro1999
2012-09-09, 18:23
#31

jag har en bok men kan testa videorna

Lubbsen
2012-09-09, 19:44
#32

Jag har också jättesvårt att göra startcirkeln eller magisk ring som det heter i de flesta mönsterna. Jag gör i stället alltid två luftmaskan och i andra luftmaskan från nålen (alltså i första luftmaskan) gör jag startmaskorna.

Glad

//Lubbsen

Medarbetare på http://amigurumi.ifokus.se/

www.lubbsen.se

karro1999
2012-09-10, 15:55
#33

tack för tipsen ska testa dem

karro1999
2012-09-12, 18:35
#34

jag får fortfarande inte till det videorna är för snabba

Annons:
Lubbsen
2012-09-12, 19:09
#35

Har du provat varianten med två luftmaskor?

//Lubbsen

Medarbetare på http://amigurumi.ifokus.se/

www.lubbsen.se

karro1999
2012-09-12, 19:12
#36

ja men jag vet inte om det blir rätt

Bikka1
2012-09-13, 22:32
#37

Har lärt mej magisk ring Här

http://www.planetjune.com/blog/tutorials/magic-ring-right-handed/

Finns många sätt men tycker att den här känns bra för mej

TottsiGirl
2012-09-14, 08:43
#38

http://indulgy.com/post/tzR2ztSkA1/crochet-magic-circle-tutorial-from-sugar tyckte denna var rätt bra för att göra en magisk cirkel.

Yesterday is history, tomorrow is a mystery, but today is a gift. That is why it is called the "present."

karro1999
2012-10-08, 19:10
#39

har lärt mig göra magisk cirkel

Bikka1
2012-10-08, 20:35
#40

Grattis

[Tilde]
2012-11-27, 23:58
#41

Den dagen jag väntar barn ska jag ta mig tusan sätta mig ner och virka en amigurumi-figur till henne/honom. Skrattande Minns att jag gillade virkning under högstadiet, så det är ju en start! haha

Annons:
karro1999
2013-01-15, 15:29
#42

jag har aldrig gjort en amurigumi och är inte så bra på att virka men nu håller jag på att göra en flicka som är en utmaning men jag får hjälp från slöjden där jag gör den.

DwarfHamster
2013-05-15, 19:19
#43

Jag är varken en dummie eller proffs.. :D

Upp till toppen
Annons: