Annons:
Etikettallmänt-amigurumi
Läst 31412 ggr
Casiopeia
2009-08-05, 16:53

Amigura-vaddå?

En liten introduktion till amigurumins värld

Fotograf: Stina Jarenskog

Ordet amigurumi (????) är japanska och betyder ungefär "stickade och stoppade leksaker" (uttalas "ah-mi-guh-ro-mi"). Ofta handlar det om en garnbaserad handgjord liten filur med både mänskliga och djuriska drag. Den typiska amigurumin har ofta ett överportionerat huvud och stora svarta ögon, det vill säga överdrivet gullig eller som japanerna säger: "kawaii". Det finns dock inga fasta regler för hur en amigurumi ska se ut, utan den konstnärliga friheten är lika stor som i något annat konsthantverk. En del amigurumis föreställer till och med föremål eller maträtter!

En amigurumi kan både vara stickad eller virkad, även om den virkade varianten verkar vara vanligast, åtminstone i västvärlden. Vanligtvis virkas hela figuren i en spiral med fasta maskor så de bildar en cylinderform. Genom att antingen öka eller minska för varje varv "svarvar" man fram figuren. Amigurumin virkas tätt med små fina maskor i mjukt garn och stoppas med vadd eller bomull. Ofta består amigurumin av flera delar som virkas separat och sedan monteras ihop. Ögon, ansiktsdrag och detaljer kan vara broderade eller av plast, filttyg, knappar och liknande. Att göra en amigurumi är ett litet projekt, men är sällan mer avancerat än att även den ovana virkaren klarar av det. Många nybörjare tycker det både är enklare och roligare än traditionella virkprojekt som grytlappar och halsdukar. Att virka amigurumis passar även bra som pyssel för fingerfärdiga barn!

I japan blev amigurumis populära under 1980-talet då de användes i ett utbildningsprogram för barn som fick lära sig att tillverka dom från återvunna leksaker. Det är tack vare den japanska populärkulturen som amigurumis nått våra breddgrader, även om det fortfarande är ganska "nytt". Det finns ganska få böcker på marknaden, men desto fler mönster att köpa eller ladda ner gratis på Internet för den som letar. När man väl lärt sig grundprincipen är det inte svårt att tillverka egna mönster eller virka efter eget huvud. Bara fantasin sätter gränserna!

Så vad är dom då bra för? Vad gör dom med dom? Varför ägnar vuxna människor i sina sinnes fulla bruk timmar åt att knåpa fram små garngubbar? Svaret är enkelt- för att man kan! En del kanske har barn att ge bort dom till, men de allra flesta finner tjusningen i hantverket i att få lägga ner tid och kärlek på något som egentligen är ganska fånigt och totalt "onyttigt." En filosofisk analys skulle kanske säga att vi i dagens kravfyllda samhälle, där allt vi gör måste leda till något meningsfullt och användbart, längtar efter att bara få leka och skapa bara för skapandets skull. Att återfinna den där kreativiteten man hade som barn när man kunde sitta och klippa, klistra och måla hundratals fantasifulla bilder till mamma och pappa trots att man viste att de aldrig skulle rama in dom och sätta upp dom på väggen. Bara för att det var kul.

Fotografier från stock.xcng samt av stina jarenskog

Sammanfattat kan man säga att amigurumi är gammalt handarbete mixat med japansk popkultur med en stor klick barnslig skaparglädje på toppen!

~ medarbetare på amigurumi och vegan ~

 

Annons:
Zabbio
2009-08-19, 17:13
#1

Vad är skillnaden mellan dessa japanska nymodigheter och nallarna som tex min farmor stickade/virkade för 50 år sen? :)

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Casiopeia
2009-08-20, 10:59
#2

#1 Namnet mest skulle jag tro. Att virka filurer har väl folk gjort så länge man kunnat virka, men begreppet har inte funnits på det här sättet. Många amigurumisar lånar ju den japanska estetiken och så. På sista tiden har det ju blivit lite av en trend med.

Vet du om din farmor virkade i en spiral eller i separata lager?

~ medarbetare på amigurumi och vegan ~

 

Zabbio
2009-08-20, 13:26
#3

#3 Nej, det vet jag inte men resultatet såg liknande ut :)

Ah, som manga/anime då :P Mycket är ju pecifikt, men sen kommer sånt som inte alls ser ut som anime men som ändå kallas det (n del av mina bilder har blivit kallade manga bilder och det var inan jag ens sett nån anime film eller intresserat mig för det ;)

I vilket fall så är ju pyssel altid kul :)

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Elmines
2009-08-23, 12:14
#4

Haha, min gammelmormor brukade göra sånna figurer :P Håller själv på att försöka skapa min första :)

Upp till toppen
Annons: