Annons:
Etiketthantverket
Läst 30780 ggr
LinaLj
2014-03-18, 11:49

Läsa Virkdiagram

De ser komplicerade och röriga ut, men när man väl löst deras gåta finns det inget bättre hjälpmedel när man virkar. Det är dags att titta närmare på virkdiagram som börjar bli allt vanligare inom amigurumivärlden.

Bilden är hämtad från: 4.bp.blogspot.com med ägarens tillåtelse

Virkdiagram kan se skräckinjagande och oändligt komplicerade ut. Men när man väl lärt sig deras hemligheter så är de några av de mest lättförståeliga och lättarbetade mönstren. Du kommer upptäcka att du till slut ratar skrivna mönster och i stället letar fram diagram eller översätter skrivna mönster till diagram.

Vad är ett virkdiagram?

Ett virkdiagram är när man visar ett mönster med hjälp av symboler i stället för med ord. Det är relativt ovanligt inom amigurumimönster men väldigt vanligt om man ska virka dukar eller mormorsrutor. Det börjar dock bli allt vanligare med diagram även inom amigurumivärlden vilket gör att det kan vara bra att lära sig att läsa ett virkdiagram.

Vad är det bra till?

Det finns många fördelar med ett diagram framför ett skrivet mönster.

En stor fördel är att symbolerna är internationella så man kan läsa diagram skrivna i Ryssland, Japan, Brasilien och så vidare precis lika lätt som svenska när man väl lärt sig grunden. Det gör att man aldrig behöver tänka på att få mönster översatta från språk man inte förstår. 

Det underlättar även för många som tycker att skrivna mönster är krångliga att följa eller att man tappar bort sig i dem. Diagram är tydligare och man ser hur slutresultatet ska se ut på ett annat sätt.

Det underlättar även att kunna rita upp ett skrivet mönster som diagram om man inte förstår det eller om det är något som krånglar. Det är lättare att upptäcka logiken i ett mönster och vad man gör för fel när man tolkar ett skrivet mönster när man ritar upp det.

Hur läser man ett diagram?

Ett diagram är uppbyggt av symboler, en symbol för varje form av maska. När man väl har lärt sig vad varje symbol står för så är det enkelt att läsa diagrammet. Jag har här nedan ritat upp de vanligaste symbolerna och deras betydelse. Det finns även två väldigt grundläggande diagram. Jag ber om ursäkt över att de är något skeva då de är ritade i paint. 

Teckenförklaring

Som ni ser så har vaje maska sitt tecken, luftmaskor är ovaler utan fyllnad, smygmaskor ovaler som är fyllda och så vidare.

Med hjälp av dessa bygger man sedan upp diagrammen. Man läser diagrammen inifrån och ut om de är runda eller nedifrån och upp om de är fyrkantiga. 

Om vi tittar på Diagram 1 så ser vi att den första cirkeln består av 9 lm (det ska även sitta en sm som jag glömde rita) som formar en ring. Så man virkar 9 lm och binder samman dem till en ring. Nästa varv består av fm, en för varje lm. Med andra ord virkar vi en fast maska i var och en av lm. 

Diagram 2 börjar på samma sätt som Diagram 1. Men andra varvet visar två fm i varje lm. Alltså virkar man 2 fasta maskor i varje luftmaska. 

Man fortsätter sedan att följa diagrammet ett varv i taget och snart har man virkat sin figur. De flesta diagram består dock av mer än två varv, men principen är den samma. 

Jag hoppas att ni vågar er på att försöka virka från diagram, det är ett fantastiskt sätt att läsa mönster och när man väl fått grepp om det så önskar man att alla mönster var skrivna i diagram. 

Om ett tag så kommer jag att återkomma med mer tips på hur amn läser mer avancerade diagram.

Annons:
Pialinn
2014-03-18, 19:58
#1

En amigurumi börjar oftast med en magisk ring och jag tycker Crystal Oldfield visar detta på ett bra sätt. Den ritas som en tunn ring.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

LinaLj
2014-03-18, 20:03
#2

#1 Tyvärr har inte en magisk cirkel fått någon internationell symbol ännu, så olika mönster författare använder sin egna lilla skrudilutt.

Cahira
2014-03-18, 21:52
#3

Bra artikel!

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Pialinn
2014-03-18, 22:06
#4

#2

I alla de mönster jag har från olika delar av världen har en tunn ring som symbol.

Vilken form har du sett?

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

LinaLj
2014-03-18, 22:34
#5

#4 Jag har sett en tunn ring, något som kan beskrivas som en öppen cirkel där ändarna överlappar något, som början till en virvel, ibland med en fm symbol som knyter ihop ändarna. Det är de jag kan komma på på rak arm.

MammaMatuszewski
2014-03-19, 07:44
#6

Tack för detta inlägg. Har alltid velat kunna läsa virkdiagram, men aldrig förstått dem.

Nu kanske jag kan börja tyda dem.

Annons:
Lubbsen
2014-03-20, 20:47
#7

Mycket bra artikel!

👍

//Lubbsen

Medarbetare på http://amigurumi.ifokus.se/

www.lubbsen.se

Upp till toppen
Annons: