Annons:
Etikettpysselkiisens-virkguider
Läst 19603 ggr
lilla-icka
2010-12-17, 10:21

Del 4 - "Hur gör man?"

Pysselkiisen har satt samman en serie guider för amigurumi.ifokus med enkla instruktioner för nybörjaren. Detta är del 4 av 6

På nätet finns mängder med bra guider på de olika maskor man behöver kunna. Prov att googla på virkguider så hittar du dem.

De vanligaste maskorna som man bör kunna virka är luftmaskor, fasta maskor samt smygmaskor. Med dessa tre tekniker kommer du väldigt långt. Vill du utöka det kan du även titta på hur man gör stolpar (enkla, halva och dubbla). Ytterst få amigurumimönster använder andra tekniker och skulle du stöta på något så kan man ju alltid kolla upp den specifika maskan då.

Ett bra tips innan man börjar är att alltid läsa igenom hela mönstret först. Då får du en helhetsbild över vad som ska göras och du ser även om det finns partier som du kanske kan behöva med hjälp med att förstå. Dessutom ser du om du har allt material du behöver. Finns inget värre än att komma halvvägs och upptäcka att man fattas något för att komma vidare!

Gör det till en vana att sy fast delarna efterhand som du gör dem. Då blir det lättare att se hur din figur växer fram och du slipper sitta med en hel hög av delar på slutet. Tror många känner igen sig i att man ofta inte vill/orkar sy ihop figuren när alla delar är klara, eftersom man gärna tycker att det är det minst roliga i skapandet. Syr du på delarna efterhand så slipper du bekymret med en massa ofärdiga figurer som ligger här och där Tungan ute

En annan sak som kan vara bra att tänka på är att använda garner med samma tjocklek om du blandar olika märken. Annars kan delarna få fel proportioner.

Virkar du väldigt hårt så använd en storlek större på virknålen och virkar du för löst så ta en storlek mindre. Man ska inte behöva anstränga sig när man virkar för att få ett tätt resultat där ingen stoppning syns igenom.

Armar/ben: De allra flesta amigurumimönster innehåller armar och ben. Just dessa delar brukar ge både nybörjaren och den erfarne problem. Problemet ligger ofta i att dessa delar är väldigt smala och därför blir det pilligt och svårt att räkna maskorna. Ett tips här är att försöka hitta virknålar som har ett litet spetsigare huvud, det underlättar enormt mycket. Alternativet är att använda en storlek mindre på nålen till dessa delar än man använder till kropp och huvud. Dessutom är det extra viktigt att du har rätt belysning här så att du ser vad du gör, undvik "trådiga" garner som gör det svårare att se maskorna tydligt. När det kommer till att göra tår eller fingrar/tummar till dina figurer så finns det två alternativ som jag brukar använda mig av. Den första kallas popcorn-maskan och har ni läst Mia Bengtssons bok "Virka Amigurumi" så känner ni redan till den, i den boken finns även bra bilder och beskrivning på hur man gör den. Den andra varianten är lite enklare och gör det lättare att skapa flera fingrar eller tår. Beskrivning till båda här nedan:

Popcorn: Att göra en popcornmaska innebär att man istället för att virka 3 maskor var för sig så virkar man ihop dem till en. Detta ger en utbuktning som passar bra till t.ex tummar. Börja virka en stolpe men hoppa över det sista steget, alltså den sista genomdragningen av garn. Fortsätt att virka stolpar på samma sätt utan att göra den sista genomdragningen för varje stolpe. Ju fler stolpar du gör desto större utbuktning. Avsluta genom att lägga över garn och dra igenom alla maskorna på nålen.

Fingrar/tår: Jag använder alltmer ofta denna variant när jag gör egna mönster. Dels för att jag tycker den är lättare att göra och dels för att den är lättare att beskriva i mönstret.
Mitt på varvet: virka 3 lm, 1 fm i andra fm nålen och 1 fm i tredje fm från nålen, Klart!
Ju fler lm du virkar först desto längre tår/fingrar. Vill du göra dem tjockare så prova med att göra halvstolpar eller stolpar istället för fm.

Av pysselkiisen

Besök gärna min blogg - http://pysselkiisen.blogspot.com/

Häls. lilla-icka - Medarbetare på Amigurumi

& Bloggare på VirknålensHemlighet

Annons:
Upp till toppen
Annons: