Annons:
Etiketthantverket
Läst 31260 ggr
Casiopeia
2009-09-30 14:16

Frihandsvirkning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Visst är det roligt att virka efter mönster, men för oss som söker kreativa utmaningar kan det vara frestande att prova att konstruera något helt eget.

illustration stina jarenskog

Att förklara hur man virkar utan mönster är inte helt lätt. Mycket handlar ju om känsla, visst kan man läsa sig till tekniker men bara för att du vet hur man håller i en pensel kan du ju inte automatiskt måla ett konstverk. Man måste prova sig fram, och hitta sitt eget sätt att arbeta på som fungerar. Det är så klart en fördel om man redan virkat lite innan man sätter igång och gör egna filurer, men man ska inte heller vara rädd för att misslyckas. I den här artikeln ska jag försöka beskriva hur jag gör när jag virkar på fri hand och kanske kan det inspirera dig att släppa mönsterboken och släppa lös kreativiteten.

Skissa och gissa
Börja med att rita en skiss på hur du vill att din färdiga figur ska se ut. När man virkar en amigurumi växer den ju fram varv för varv och då kan det vara svårt att få någon överblick på former och proportioner. Har man en skiss att utgå från blir det mycket lättare att räkna ut när man ska öka eller minska under arbetets gång. Tänk bara på att en skiss är en skiss och inte en ritning! Det är helt OK om den slutliga amigurumin inte alls ser ut som på skissen, man får ångra sig, tänka om, dra ifrån och lägga till medan man arbetar.

Titta på andras mönster
Även om man vill skapa sin helt egna design så är det aldrig fel att sno idéer från andra. Gör lite efterforskningar och googla på nätet efter amigurumis som har liknande former som den du tänkt göra. Man behöver inte uppfinna hjulet två gånger- om du hittar någon som gjort ett perfekt kaninöra så sno den delen av mönstret till din amigurumikanin eller utgå från det och modifiera det till din design. Nästa gång du ska virka ett öra vet du hur man gör, men att stjäla idéer i början är ett utmärkt sätt att lära sig på.

illustration stina jarenskog

Papper och Penna
Även om du inte tänkt spara ditt mönster så kan det vara en god idé att skriva ner hur du gör medan du arbetar. Ett problem när man virkar på fri hand är nämligen att man råkar öka för mycket eller lite något varv, och amigurumin blir rynkig eller ser konstig ut. Det kan du undvika genom att hålla koll på hur du gjort på tidigare varv och räkna ut i förväg hur många maskor du borde ha när du ökar. Om du sedan gör fel är det bara att titta i dina anteckningar och backa tillbaka till den punkt då det sket sig. På det sättet blir virkningen mycket mer överskådlig och det är lättare att lära sig hur det fungerar. En annan fördel är t.ex när du ska virka en rund boll (t.ex ett huvud). När du virkat en fin halvcirkel kan du titta i mönstret vart du ökade och hur mycket och sedan gör du helt enkelt tvärt om (dvs minskar där du ökade) för att få en perfekt klotform.
Se till att skaffa dig en liten smidig anteckningsbok eller liknande som du kan använda vart du än väljer att sitta och virka.

Räkna maskorna
Jag var inget snille på mattelektionerna i skolan, men det lilla som faktiskt fastnade har jag haft god nytta av när jag virkar amigurumis. Det kan till exempel vara bra att ha lite koll på gångertabellen. Om inte annat är det bra att ha en miniräknare till hands för att veta hur många maskor du kan förvänta dig att ha i slutet på varje varv. Beroende på om du börjar med 6 eller 8 maskor (vilket är det vanligaste) kommer du sannolikt att röra dig med ett maskantal i slutet på varvet som faller inom den tabellens tal. Om man ökar jämnt så kan det se ut som i exemplet nedan:
Varv 1 *1 fm i varje maska* ( totalt 6fm) Varv 2 * öka 2fm i varje maska* ( totalt 12fm) Varv 3 * Öka 2fm i första maskan, 1fm i nästa* (totalt 18fm) Varv 4 * Öka 2fm i första maskan, 1fm två förljande* (totalt 24fm)
Varv 5 * Öka 2fm i första maskan, 1fm tre följande* (totalt 30fm) Varv 5 * Öka 2fm i första maskan, 1fm tre följande* (totalt 36fm)

Etc…

Om du har lättare för att tänka i bilder än i nummer kan du annars räkna ut maskorna genom att helt enkelt rita antalet maskor som streck på pappret och stryka över/lägga till streck för att på så vis se hur mycket det blir.

Trial and error
Det blir inte alltid som man tänkt sig, men det är inte värre än att man får repa upp och göra om ibland. Det är på misstagen man lär sig! Tänk på att det kan vara värt lite spilld tid, frustration och tandagnisslan för att till slut få stoltsera med en alldeles egen, helt unik skapelse! Lycka till!

~ medarbetare på amigurumi och vegan ~

Annons:
Tallgarden
2009-09-30 19:04
#1

Jättebra artikel. Skall försöka att rita upp en egen nästa gång.

MajaL
2009-09-30 19:51
#2

Bra artikel! Själv fixar jag inte att "behindras" av mönster, eller vad man ska säja. Kör alltid på frihand, och har ritningen i huvudet. :)

Med vänliga hälsningar

Maja Cool

www.majalind.se

 

 

 

Tiana
2009-10-01 14:30
#3

Bra artikel och tack för tipsen! Får väl ta och börja prova mig fram. Skissa har jag inte ens tänkt på innan, men det kan ju berå på att ritar ungefär lika bra som en fyraåring Skäms. Allt är dock värt att prova!

Pialinn
2009-10-01 17:51
#4

Även 4-åring kan nog rita en amigurumi, så det är bara att sätta igång.

1 kropp, 1 huvud och sedan armar och ben!

Själv har jag 4-5 kroppar som det ska bli huvud, armar, ben hår och ögon på. Men vet inte riktigt hur det ska bli. Inväntar inspiration först.

Fick "beställning" på ett lejon, så det ligger oxå i huvudet ett tag innan det blir virka av.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Casiopeia
2009-10-02 00:55
#5

#3 Som en fyraåring? det är ju perfekt! Amigurumis ska ju se lite naivistiska ut :-)

~ medarbetare på amigurumi och vegan ~

promenixan
2009-10-02 10:58
#6

Vilken jättebra artickel! Skrattande

 Sajtvärd för mitt eget liv

Annons:
RuiXue
2009-10-03 21:36
#7

Jättebra artikel!

Då kanske jag borde virka en streckgubbeSkrattande Jag kan inte ens rita en under pistolhotSkäms

Jennie


promenixan
2009-10-03 23:50
#8

#7 en streckgubbe är nog vad jag skulle klara av att rita också, men man behöver inte kunna rita, man kan ha ett helt perfekt mönster i huvudet och sen bara virka på Glad

fast en streckgubbe borde vara hyfsat lätt att virka i luftmaskor Tungan ute

 Sajtvärd för mitt eget liv

Casiopeia
2009-10-04 00:07
#9

Nej precis, man behöver inte kunna rita- det är ju bara för din egen del om du tycker det är lättare om du har en bild att gå efter. Sedan behöver det ju inte bli snyggt, det är ju bara du själv som ska se den.

Jag har skrivit den här atrikeln utifrån hur jag arbetar, men alla hittar ju sina egna sätt. För mig har det varit stor hjälp att göra en skiss, för när jag tecknar ser jag detaljer som jag annars inte skulle tänkt på och det blir lättare att få proportioner och sånt som jag vill ha dom när jag kan jämföra med något. Det handlar ju inte om att göra en snygg bild.

~ medarbetare på amigurumi och vegan ~

Tiana
2009-10-06 17:14
#10

hihi! Nu har jag gos lust att försöka göra en huvudfoting bara för att. Kanske att lagom projekt att börja med Tungan ute

ZorroR
2009-10-08 22:50
#11

Jag virkar bara frihands! GladDet är bara för att jag inte kan "läsa" mönsterSkäms

emmali
2009-10-11 17:17
#12

SkrattandeSkrattandeJag har virkat efter mönster förr, men nu virkar jag endast påfri hand.Skäms

juwlieh
2009-10-24 11:58
#13

Haha, jag brukar bara virka xD men det kan ju vara smart att rita/skissa vad man ska rita före Oskyldig

Annons:
Lorelai
2009-11-04 20:15
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#14

Som de säger…. en bra artikel. Den är lättläst och får fram sitt budskap på ett bra sätt.
Jag vill tipsa om varvräknare som finns i butikerna. Små runda grejer man skall sätta på stickorna. De fastnar fint på virknålen med och är bra att ha när man är trött och behöver hålla en siffra i huvudet.

Exempelvis vid ökningarna/minskningarna vid rundlar, som behövs för att göra ex. bollar. Man sätter varvräknaren på antalet fm som skall göras och på sg den 5'e är där man gör 2 fm i en fm. Nästa varv ökar man en siffra på varvräknaren. Eftersom de säljs i par om två kan man ha en orörd när man håller reda på antalet varv utan ökningar…

bara ett tips som räddar virkningen trötta kvällar.

Linn
2009-11-05 23:03
#15

Tänkte jag skulle försöka mig på att frihandsvirka en blomma… Är ju florist så det måste jag ju ha här hemma Flört

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Casiopeia
2009-11-05 23:14
#16

#14 smart grej, hade jag missat :-)

~ medarbetare på amigurumi och vegan ~

Bella-R
2010-03-08 21:14
#17

Själv virkar jag bara, haha.

Inget mönster, teckning elr räkna-maskor inte, jag bara kör på för fri hand & huvve ^^

Jag är för lat för att läsa mönster, har gjort det en gång & det var bara jobbigt o räkna o hålla koll på diverse maskor etc.

Ibland kollar jag dock runt här elr i nån bok i jakt på bilder för o få inspiration till ett nytt fantasidjur :)

_____________________________________
Mvh
Bella

Scientia est potentia -- "Kunskap är makt"
Per aspera ad astra -- "Genom svårigheter mot stjärnorna"
Tuam ipsam vive vitam, quia tuam ipsam oppetes mortem
-- "Lev ditt eget liv, för du ska dö din egen död"

Cahira
2013-05-23 00:40
#18

#17 jag är likadan, jag är nybörjare och kan inte alls koncentrera mig på mönster vilket gör inlärningen otroligt frustrerande och spännande omvartannat. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Upp till toppen
Annons: