Annons:
Etikettpysselkiisens-virkguider
Läst 22461 ggr
Casiopeia
2010-04-13 20:40

Del 2 - "Hur väljer jag?"

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Pysselkiisen har satt samman en serie guider för amigurumi.ifokus med enkla instruktioner för nybörjaren. Detta är del 2 av 6

Som nybörjare kan den djungel av garner och tillbehör som finns kännas lite övermäktig. Denna guide är till för dig som inte riktigt vet var man ska börja leta, eller hur man ska välja i det gigantiska utbud som finns.

massagarner.jpg

Garn:

Garnet är den viktigaste delen i tillverkandet av din amigurumi och antagligen det som är svårast att välja. Vilket garn du väljer styr hur din nya vän kommer att se ut, dessutom är vissa garner lättare eller svårare att virka med och påverkar därmed hur jämnt slutresultatet blir. Som nybörjare bör du titta på akryl eller bomull, alternativt blandningar med dessa två. Svarta Fårets Tilda är ett bra nybörjargarn och är ett blandgarn med 50% bomull och 50% acryl. Nedan hittar ni plus och minus på de tre vanligaste garnsorter som används till amigurumi. Det finns givetvis andra sorter än de jag tagit upp som passar bra men de som finns med hittar man i regel i de flesta garnaffärer. Vilket garn man till slut använder sig av är väldigt personligt, mina personliga favoriter just nu är Tilda och Safran. Som nybörjare virkade jag enbart med Freja och La Paloma.

Acryl
+ Mycket förlåtande för små missar
+ Är lätt att få ett jämnt slutresultat
+ Billigt, vilket gör att man har råd att göra fel eller köpa hem en massa färger
+ Lätt att hitta rätt nyans, utbudet av färger är enormt
+ Lätt att borsta, om man vill ha ett luddigt resultat
- Billigt innebär även lite sämre kvalité
- Många acrylgarner har en "plastig" känsla och "gnäller" gärna, speciellt om man virkar hårt
- Inte så miljövänligt
Ex: Freja, La Paloma, Carolina, Piggelen

Bomull
+ Finns ekologiska alternativ
+ Finns både billiga och dyrare alternativ
+ Skön känsla när man virkar
+ Många färger
+ Bra kvalité
+ Maskorna syns tydligt vilket gör det lätt att räkna
- Svår att borsta, men det går om man har lite tålamod
- Inte så förlåtande för missar så har man svårt för att virka jämnt så syns det tydligt i bomull
Ex: Flox, Viva, Safran, Muskat

Ull
+ Naturligt och miljövänligt, finns ekologiska alternativ
+ Finns många vackra, jordnära färger
+ Bra kvalité
+ Går att tova
+ Väldigt lätt att borsta
- Inte lika många färgglada alternativ som vid bomull eller acryl
- Svårt att hitta billiga nystan
- Kan vara strävt och klia om man har känslig hud
- Ofta trådigt som gärna delar sig om man är ovan, kan även göra det svårt att räkna maskor
- Ullgarner är oftast grövre vilket inte lämpar sig så bra till amigurumi
Ex: Juvel, Karusell, Safir

Pälsgarn (effektgarn)
Blir riktigt häftigt som hår eller dekoration till dina amigurumis, ett bra märke att använda här är Brazilia som finns i många färger och är lätt att använda. Brazilia finns bland annat hos Violas Garn (se länk nedan)

Tips på bra sidor med billiga och fina garner:
http://www.vartoftagarn.se/shop/
http://www.violasgarn.se/
http://www.torgstenen.se/

Virknål:

Även här finns mängder av valmöjligheter från storlekar till material. I början räcker det med en storlek på nål, men allt eftersom man vill prova nya garner får man även köpa nya nålar som passar till det garnet. En bra grundregel när det gäller storleken är att välja en eller två storlekar mindre än vad som rekommenderas på garnet. Detta gör att stoppning inte lika lätt syns igenom och du behöver inte virka lika hårt. 3 mm anser jag vara en bra nybörjarstorlek, mindre än så kan göra det svårt att se maskorna ordentligt och det blir lätt pilligt på små delar som öron, armar och ben. Större storlekar kan ge problem som att stoppning syns igenom och slutresultatet blir inte lika tätt och jämnt om man inte virkar väldigt hårt. När det kommer till val av material på nålen så är det återigen väldigt personligt vad man själv tycker bäst om. Jag virkar i stort sett enbart med Clovers ergonomiska nålar, dels för att de är sköna att hålla i och dels för att jag inte får lika ont i fingrarna med dessa. Jag tillhör nämligen den kategorin som gärna virka för hårt och då får jag lätt ont, men med ergonomiska nålar slipper jag detta bekymret. Så vet du med dig att du virkar hårt eller om du redan har värk i händerna satsa då de extra tiorna på en bra ergonomisk nål, det vinner du på i längden.

Trä
+ Varma
+ Miljövänligt
- Dyra om man vill ha bra kvalité
- Går lätt sönder om man virkar för hårt

Aluminium
+ Billiga
+ Lätta att arbeta med
+ Håller länge
- Kalla
- Kan vara hala och svåra att få bra grepp på

Plast
+ Billiga
+ Väger lite (vilket även kan vara en nackdel eftersom man då gärna håller hårdare om nålen och får därmed ont i fingrar och händer)
- Ej miljövänliga

Tips på sidor med högkvalitativa virknålar
http://charmingcrochet.se/
http://www.byhands.se/
http://www.loveknitting.se

Stoppning:

Rätt stoppning gör det lättare att få rätt form på din amigurumi. Själv är jag för snål för att lägga pengar på det så jag tigger istället gamla kuddar och täcken av familj eller vänner som jag sedan sprätter upp. Det är det absolut billigaste sättet att få tag i stoppningen och du kan lägga pengarna på roligare saker! Att köpa kuddstoppning eller fiberfill i en hobbybutik blir snabbt dyrt och tänker du göra många amigurumis så har du snart tämt plånboken. Andra ekonomiska tips är att kolla reor på kuddar och täcken i din lokala möbelaffär, ibland kan man hitta riktigt fynd på t.ex Rusta eller Jysk. Bor du nära Ikea så kan du skatta dig lycklig! Deras lågpriskuddar är nämligen utmärkta att sprätta sönder och använda som stoppning. Vill man ha lite tyngd i sin amigurumi, så kan man sy en liten påse av tyg och fylla med ärtor, ris eller liknande. Lägg sedan påsen i botten och stoppa resten med vanlig stoppning.


Nålar:

De allra flesta mönster kräver någon montering av delar, då måste du ha en synål. Du bör välja en nål som är trubbig och med stort nålsöga. Så kallade ullnålar, stoppnålar eller monteringsnålar är utmärkta. Dessutom finns det nålar med böjd tipp, detta underlättar väldigt mycket men är absolut inget som man måste ha. Måste du ändå köpa ny synål och har möjlighet att köpa med böjd tipp så rekommenderar jag dock det, jag kan inte längre leva utan mina böjda nålar!

Ska du sy fast många delar kan det vara lämpligt att nåla fast dem först med knappnålar för att få rätt position på dem. Det finns speciella nålar för stickat och virkat som är trubbigare än vanliga knappnålar men de är dyrare, vanliga knappnålar fungerar minst lika bra.


Mönster:

På nätet finns mängder med mönster, både till försäljning och gratis. Var inte rädd för att testa mönster på engelska eller japanska, det finns flera guider som kan hjälpa till med översättningen. Till att börja med kan det dock vara smart att använda svenska mönster. Använd google och sök på amigurumi så får du hur många träffar som helst!

Tips på gratis mönstersamlingar:
http://amigurumipasvenska.blogspot.com/ (svenska)
http://monsterarkivet.blogspot.com/ (svenska och engelska)
http://freeamigurumi.blogspot.com/ (engelska, finns många bra tips här också)
http://freeamigurumipatterns.blogspot.com/ (engelska)
http://www.crochetpatterncentral.com/directory/amigurumi.php (engelska)


Säkerhetsögon/nosar:

Ett par fina säkerhetsögon kan verkligen lyfta din amigurumi! Det kan tyvärr vara svårt att hitta ett bra utbud här i Sverige men vågar man lyfta blicken mot USA kan man få tag på i stort sett alla färger, former och uttryck man kan tänka sig. Själv handlar jag helst från USA och min favoritsäljare där finns på etsy och heter 6060, där finns allt man kan tänka sig behöva i ögon- och nosväg. Dessutom är frakten billig och med dollarn så låg är det svårt att få det billigare någon annanstans. Några svenska amigurumitillverkare har börjat ta in ögon och nosar från USA och säljer dem på sin blogg, det kan vara ett bra alternativ om man inte riktigt vågar handla utomlands. När det gäller vilken storlek man ska köpa så beror det ju såklart på hur stor din amigurumi ska bli men den storlek jag använder oftast är 7,5-8mm, så det kan vara en bra utgångspunkt om man bara vill köpa en storlek till att börja med. Jag har personlig erfarenhet från alla de tips som listas nedan och kan därför varmt rekommendera var och en av dem!

Tips på bra sidor med ögon och nosar:
http://garngalning.blogspot.com/ (Sverige)
http://shop.teskedsmamma.se/ (Sverige)
http://www.loveknitting.se/ (Sverige)
http://www.craftbits.co.uk/ (England)
http://www.etsy.com/shop/jncshop (USA)
http://www.etsy.com/shop/6060 (USA)

Ståltråd och piprensare:

Med ståltråd eller piprensare i din amigurumis ben eller armar kan du variera hur du vill att din figur ska stå, sitta, springa osv. Du hittar detta i hobbyaffärer eller i byggvaruhus.

Övriga dekorationer:

När det gäller övriga dekorationer så är det bara fantasin som sätter stopp! Titta gärna in i en hobbyaffär för att hitta nya saker att använda, bara för att det är tänkt till något annat innebär ju inte det att det inte fungerar till amigurumi. Brads (jungruben eller påsnitar på svenska) till exempel är ju tillverkade för scrapbooking egentligen men är väldigt skoj att använda till sina figurer. Pärlor, glitter, stenar, fjädrar, tyg och filt kan också skapa intressanta dekorationer till dina nya vänner. Besök Tradera, där kan man ofta göra riktiga fynd. Kolla även igenom de bloggar som finns, inspiration och nya idéer kan man aldrig få för mycket av.

Av pysselkiisen - Besök gärna min blogg - http://pysselkiisen.blogspot.com/

~ medarbetare på amigurumi och vegan ~

Annons:
Aviendha
2010-04-13 22:16
#1

En riktigt bra artikel! :)

[Saannis]
2010-04-16 23:37
#2

Denna artikel gillar jag verkligen. Tar upp allt som är viktigt att veta när man börjar virkar.

[poppen]
2010-05-19 08:42
#3

Bra! När kommer del 3?

bandgren
2010-08-12 13:30
#4

Tack för tipset med ikea kuddarna! :D Superbra! :D

Upp till toppen
Annons: